3.6
Lesverzuim en te laat komen
Leerplichtwet
De leerplichtwet schrijft voor dat alle jongeren een volledig onderwijsprogramma volgen tot aan het einde van het schooljaar waarin de jongere 16 wordt. Na de leerplicht is tot de leeftijd van 18 jaar de kwalificatieplicht van toepassing. Ook deze jongeren volgen een volledig onderwijsprogramma, tenzij ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een diploma op mbo2-, havo- of vwo-niveau. Dit is ingevoerd om jongeren een minimumdiploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan
Schooluitval
Scholen aan Zee houdt zich streng aan de melding en registratie van verzuim en in- en uitschrijving van leerlingen en werkt nauw samen met de afdeling leerplicht van de gemeente; dit is wezenlijk in de bestrijding van schooluitval. Gemeente en de Inspectie van het Onderwijs zien streng toe op schooluitval. Het spreekt dus vanzelf dat leerlingen al hun lessen volgen, op tijd aanwezig zijn en ouders hierop toezien. Lukt dat niet dan gelden de volgende regels:
A.
Ziekmelding
Vóór aanvang van de schooldag/lessen
De ouder/verzorger meldt zo vroeg mogelijk op de dag zelf de leerling telefonisch af bij de absentenadministratie van de school. De ouder/verzorger ontvangt van de absentenadministratie een bevestigingsemail. Het telefoonnummer en deze procedure is te vinden op de website www.scholenaanzee.nl. De telefoonnummers waar de leerlingen afgemeld kunnen worden, zijn te vinden in hoofdstuk 11.
Ziekmelding tijdens schooldag/lessen
De leerling meldt zich ziek bij de docent van wie hij op dat moment les krijgt. Mocht de leerling zich willen afmelden tijdens een leswisseling of een pauze, dan meldt hij zich bij de verzuimmedewerker. Als de les buiten het schoolgebouw wordt gegeven, volstaat afmelding bij de docent. De ouder/verzorger meldt de leerling zo spoedig mogelijk diezelfde dag ziek via het absentieformulier op de website. De ouder/verzorger ontvangt een bevestigingsemail. Bij lyceum kan de bevestiging dat de leerling ziek is alleen telefonisch worden doorgegeven.
Blessure/afwezigheid sportlessen
De leerling meldt van tevoren bij de gymdocent dat niet aan de les kan worden deelgenomen. De leerling is wel tijdens de les in de sportzaal aanwezig. De docent beoordeelt of en op welke wijze de leerling aan de les kan meedoen. Bij lyceum meldt de leerling zich tijdens de LO-les in de leerlingenlounge.
B
Overige afwezigheid
Van te voren bekend
Voor afwezigheid door niet bijzonder verlof die al van te voren bekend is (bijvoorbeeld dokters-/tandartsbezoek) dient de ouder/verzorger minimaal 1 dag van tevoren schriftelijk of telefonisch te melden. Bij lyceum alleen telefonisch. Afwezigheid door bijzonder verlof die al van te voren bekend is (bijvoorbeeld bijwonen van een huwelijk – zie in dit verband hoofdstuk 9.1 verlofregeling) dient de ouder/verzorger minimaal 1 dag van tevoren schriftelijk toestemming te vragen. Na ondertekening van het formulier door de teamleider levert de leerling deze toestemming in bij de verzuimmedewerker.
Onvoorziene afwezigheid
Bij een onvoorziene afwezigheid - bijvoorbeeld onverwacht doktersbezoek - meldt de ouder/verzorger de leerling op de dag zelf zo vroeg mogelijk af via het absentieformulier op de website. De ouder/verzorger ontvangt een bevestigingsemail. Bij het lyceum en mavo kan de leerling alleen telefonisch worden afgemeld.
Ongeoorloofde afwezigheid
Indien de ouder/verzorger nalaat de leerling absent te melden, ondanks een herinneringsmail, dan wordt de ongeoorloofde absentie gezien als spijbelen en kan de leerling verplicht worden dit uur in te halen. Deze maatregel verschilt per school. Is een leerling 16x ongeoorloofd afwezig in een aaneengesloten periode van 4 weken, dan volgt melding bij DUO en wordt er melding gedaan bij de leerplichtambtenaar. Naast deze wettelijke kaders gelden er op de scholen aanvullende maatregelen die bij het begin van het schooljaar bekend gemaakt worden.
C.
Te laatkomen
Geldige reden
De leerling die te laat komt, wordt door de docent in Magister gezet als te laat. Bij een geldige reden vult de verzuimmedewerker in Magister de bijbehorende afwezigheidscode
in en heeft het te laat komen geen gevolgen.
Ongeldige reden
Bij een ongeldige reden wordt het te laat komen als ongeoorloofde absentie gezien en volgt er een maatregel. Bij lyceum, mavo en Junior College dient de leerling zich de volgende dag om 8.00 uur bij de conciërge, balie of verzuimmedewerker te melden. Bij beroepsonderwijs dient de leerling zich de volgende dag om 07.45 uur te melden of een half uur voor de eerste les. Voor te laat komen geldt een escalatieladder die bij het begin van het schooljaar wordt uitgelegd. Veelvuldig te laten komen is ook verzuim. Komt een leerling 16x te laat in een aaneengesloten periode van 4 weken dan volgt melding bij DUO en wordt melding gedaan bij de leerplichtambtenaar.
Meerderjarige leerlingen
De regels met betrekking tot lesverzuim, te laat komen en verlofaanvragen gelden bij Scholen aan Zee ook voor leerlingen van 18 jaar en ouder. Voor hen geldt dus dat meldingen en aanvragen door de ouders gedaan dienen te worden, tenzij de leerling dat voor aanvang van of gedurende het schooljaar expliciet bij de leerlingenadministratie van scholen aan Zee meldt: leerlingenadministratie@scholenaanzee.nl. Scholen aan Zee stelt via het schoolinformatiesysteem Magister ook gegevens beschikbaar voor ouders van meerderjarige leerlingen, tenzij de leerling in een e-mail aan leerlingenadministratie@scholenaanzee.nl expliciet aangeeft dit niet te willen.